Annonse
00:00 - 07. april 2017

Mat i bysse og hytte

Påsketurister anno 1926 – spiste de råflott i båten og på hytta?

Fjellpåske: Lorentz Østensen (til høyre), Leif Larsen og to venner tilbrakte påskehelgen 1920 i Solheimhytta, inn forbi Undestøl i Hjelmeland kommune, Ryfylke. Hva som sto på menyen, er ikke lenger kjent. Foto: Digitalt museum / Ryfylkemuseet / Kjell Lorentz Lorentzson Østensen
Annonse

Påskeferien står for døren. På tur byttes de daglige matrutinene ut med nye. Noen drar av gårde til hoteller, gamlebyer og restauranter, eller lager mat med varer fra butikker de aldri før har handlet i, andre installerer seg i byssa eller hyttekjøkkenet. Og det er disse det skal handle om her. Eller rettere: Dem som installerte seg i 1920-årene.

 

Velsmakende. «Matstellet arter sig naturligvis ytterst forskjellig, eftersom det foregår i en hytte langt inne på landjorden eller ombord i et fartøi ute på sjøen. Men ett er felles for begge: den som skal stelle mat under disse forhold bør være vel så dyktig kokk som den der til daglig besørger vårt kjøkkenstell i et moderne utstyrt kjøkken. Ikke nettop dyktigere til å lage maten, men flinkere til å innrette sig med beskjedne hjelpemidler, således at maten virkelig kan bli så velsmakende som mulig.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse