00:00 - 10. mars 2017

Skreimølje med sofa

Glem alle andre oppskrifter: Skreimølje lages slik.

Fisk: Skrei, lever og rogn blir til en mølje. Foto: Nina Bugge Øyen / VG / NTB Scanpix

Det gjentar seg i år også. De eldste hunnene staker ut kursen. Den lange svømmeturen fra Barentshavet. De vil sørover for å finne kjærligheten, gjerne i et temperatursjikt på 4–6 °C, med passende saltholdighet.

Det begynte allerede i Nord-Troms, med eventyrlige fangster. Her møtte skreien både kysttorsken og fiskeredskapene, men målet var ikke nådd ennå. Skreien (av gammelnorsk skriđa = «vandre») kan godt svømme langs hele kysten, helt ned til Haugesund for den saks skyld, men det er rundt Lofoten, som stikker som en lense ut i havet, at mesteparten av showet foregår. Her gytes det rogn og melke i den vertikale omrøringen og blandingen av den varme og saltrike Golfstrømmen og den kalde og saltfattige kyststrømmen. Mars er en perfekt måned for elskov.

Dette eventyret, som gjentar seg med ulik styrke år etter år, er viden kjent langt utover landets grenser. Kystens skattkammer. En magnet for kystflåten. Landets mest berømte region. Journalister og tv-team sitter vaglet på flyene til Svolvær, Leknes og Røst. Nesten alle utenom Norsk Folkemuseum på Bygdøy har vel fått med seg at vi alltid har vært en viril og skapende kystnasjon. Og her er det skreien som har hovedrollen. Ta bare Lyon og sjefschefen Paul Bocuse. I denne litt arrogante gastronomiske høyborgen er Le Skrei de Norvège (særlig i fersk tilstand) en lovprist gjenganger i Bocuse d’Or. Et matmerke med respekt. Vi prekaverer den på mange slags vis (frossen, tørket, saltet), men dagens evangelium handler om fersk skrei med lever og rogn. Eller skreimølja, som de sier oppe i nord.

Annonse