Påfyll

Frokost i Beijing

Etter en stund i Kina kunne vi bli nokså lei av all denne risen og særlig de spysøte frokostene. En oktoberdag i 1987 hadde man hadde lest i China Daily at det nye, snobbete forretningshotellet til Sheraton-kjeden litt øst for Den himmelske freds plass skulle åpne neste dag. Du milde himmel: frokost med egg og bacon, eggerøre, omelett, skinke, ost, brød, smør, kald melk, juice og kaffe. Koste hva det koste ville. Ikke som i dag hvor du kan få hamburgere og støttepølser overalt i slike storbyer. Globaliseringens uutholdelige letthet. Vi siklet oss inn i søvnen.

Neste morgen seilte vi avgårde i et hav av sykler på avenyene mot det nyåpnede Soria Moria. Ved hovedinngangen visste ikke dørvaktene hva de skulle gjøre. Her kom det noen svette vestlige hvitinger på sykkel og ikke i limo, drosje eller Mercedes som seg hør og bør. Etter mye om og men fant de ut at vi kunne sette syklene i tjeneravdelingen på baksiden av hotellet sammen med alle de andre syklene til fotfolket. Et par minutter etterpå ble vi respektfullt bukket høflig inn i den store foajéen. Fra jordens salt til nybonet marmorgulv og lukten av amerikansk frokostbuffet ved regnbuens ende.

Mens vi satt der lykkelige og mette med eggerøre i skjegget ble frokostsalens hygge plutselig forvandlet til et heseblesende oppbrudd. Snart var salen tømt for forretningsfolk. Bare vi og betjeningen holdt fortet. På TV-skjermen ute i foajéen fikk vi forklaringen. Her gikk breaking news om det grusomme børskrakket i New York som en farsott mens dressfolkene kjempet om telefonboksene og teleksmaskinene. På black monday 19. oktober falt Dow Jones Industrial med stupbratte 23 prosent på noen få timer, og verre skulle det bli.

RaSan

Mer fra Påfyll