Annonse

Annonse

00:00 - 17. februar 2017

Hernes: Førsteløgnerens innrømmelse

Denne uken har Trump erkjent at det faktisk finnes noe som er sant, skriver Gudmund Hernes.

Illustrasjon: Kristoffer Nilsen

La meg bare innrømme: Jeg ble lurt av Donald Trump. I flere år hadde han drevet påstanden om at Barack Obama ikke var født i USA og derfor ikke rettmessig kunne velges som amerikansk president, og mange sluttet seg til ham. 16. september i fjor, innkalte Trump pressen for nok en gang å uttale seg om saken. Mediene gikk på agnet, stilte tallsterkt opp i beste sendetid og Trump erklærte: «Barack Obama er født i USA. Punktum». Han justerte sine utsagn til å stemme med virkeligheten. Nyheten var at Trump endelig hadde sagt det som var sant, og ikke lenger gjentok løgnen han i flere år hadde kolportert.

Det var ikke der han lurte meg – det var med det han føyde til: Men husk – det var Hillary Clinton som startet løgnen i 2008. «Jeg stoppet den!».

 

Jeg hadde fulgt primærvalgkampen mellom Clinton og Obama i 2008 tett, men mintes ikke dette. For hvem husker alt etter åtte år? Og ja, det hadde jo vært en del skittkasting mellom de to kandidatene den gang, så det var ikke utenkelig. Tvert imot, det liknet på en sannhet – det var «sannlikt». Dette begrepet «truthiness» – noe som umiddelbart virker tilforlatelig selv om det ikke gis belegg – ble myntet av den amerikanske komikeren Stephen Colbert i 2005. Det Trump sa om Hillary var for meg sannlikt: Jeg gremmet meg over utsagnet, men tok det for god fisk.

Lese mer?

UKEPASS
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse

Mer fra Påfyll

«Jeg synes det er artig å bla seg rundt i ulike CD-ROM»