Annonse
00:00 - 27. januar 2017

Tilbake til folket

Problemet med populismen er at det er noe i den, skriver Gudmund Hernes.

Annonse

Høye verv gir ofte anledning til å gjøre store feil. Ikke alle blir begått. Politikere har partiprogram å bygge på, et embetsverk som gir motforestillinger, kolleger med tvil, interesseorganisasjoner med protesterer og en opposisjon som forteller hvor skapet bør stå.

Men det er ikke nok. Det er lett å kapsle seg inne i ekkokammeret av meningsfeller og tape kontakten med dem man skal representere eller tjene.

Som statsråd, hadde jeg et nødanker: «Tantene i Trondheim». Ved mange korsveier spurte jeg: Hva ville mine tvilling-tanter, Ella og Randi, begge med hele sine liv i arbeiderklassen, tenkt om det jeg var i ferd med å gjøre? Denne mentale sjekken – tante-testen – hindret mange tabber.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse