00:00 - 27. januar 2017

Patriotenes inntogsmarsj

Europas høyrepopulister sto sammen på scenen. «Lügenpresse!» ropte salen. Pressen sto på balkongen og noterte. 

Samling til høyre: Partiet Alternativ for Tyskland trommet sammen politikere fra Storbritannia, Tsjekkia, Italia, Østerrike, Nederland, Frankrike, Belgia og Romania til felleskonferanse. Foto: Sean Gallup / Getty Images

Inne i det store konferansesenteret Rhein-Mosel-Halle dempes lysene, mens musikken skrus opp. Pauker, dype orgelakkorder og et messende, ordløst kor. Kan det være vikinger? Keltiske druider? Det er en suggererende, forhistorisk gjalling jeg ikke klarer å plassere, og det er et godt stykke unna hva man pleier å spille på valgmøter, der musikken vanligvis skal gi et optimistisk kick til de fremmøtte. Dette høres mer ut som noe man setter på når man skal ofre en geit ved et alter.

 

Konferansier og politiker for Alternativ for Tyskland (AfD), Marcus Pretzell, har imidlertid litt aggresjon å få ut. Først takker han alle som skal holde tale: Marine Le Pen fra Nasjonal Front i Frankrike. Matteo Salvini fra Lega Nord i Italia. Han takker Geert Wilders, den karismatiske lederen av det nederlandske frihetspartiet, og han takker Frauke Petry, lederen for Alternativ for Tyskland, AfD, som han er gift med. Så takker han journalistene, og smiler bredt.

Annonse