Annonse

Annonse

00:00 - 06. januar 2017

En øl i Eventyrland

Ingen valutaer steg mer enn digitalvalutaen bitcoin i 2016. Det norske bitcoin-miljøet er oppgitt over myndighetene. Forstår de ikke revolusjonen som er i ferd med å skje? På en bar i Oslo skålte de til følgende budskap: «2017 blir året hvor bitcoin tar av!» 

Kaninhullet: Det norske bitcoinmiljøet samles i kjelleren til Oslo-baren Ophelia. Mannen i grå skjorte heter Stephan Nilsson og er leder i Norges Bitcoinforening, som ble etablert i 2016. De vil avlive myter om bitcoin. I fjor høst stengte DNB foreningens konto, der det stod rundt 800 kroner i medlemsavgifter. Foreningen fikk beskjed om å bevise at pengene ikke stammet fra terror eller kriminalitet, forteller Nilsson. Til høyre for Nilsson sitter nestleder Nicholas O’Malley, og til venstre sitter kona, Annemie Bergmans-Nilsson, som er økonomiansvarlig.

Jeg trodde jeg var en etternøler. Ikke bare en etternøler, men en idiot. Jeg har lest at de som kjøpte den digitale valutaen bitcoin i 2014, var del av en gruppe som typisk kalles «etternølere». Den gemene hop som er pinlig sent ute, mens de forutseende, de smarte, allerede vasser i penger. Da bitcoin (BTC) ble lansert i 2009, var den verdt null. I 2013 kostet 1 bitcoin 1000 dollar. De som skaffet bitcoin tidlig, sa opp jobben og reiste jorden rundt.

Toppen var nådd. 

Trodde man.

I høst, da etternølerne hadde kjøpt bitcoins i to år, undersøkte jeg muligheten for å skrive en sak om det norske bitcoinmiljøet. Pinlig sent, også det, tenkte jeg. 1 bitcoin kostet da smertelige 6000 kroner. Jeg fikk likevel godkjenning av en redaktør til å kjøpe denne summen, som ledd i saken, for å vise irrgangene et slikt kjøp kan føre meg inn i – det er fortsatt relativt komplisert å kjøpe bitcoins. Sjenerøsiteten fikk meg til å nøle. Hva hvis bitcoin virkelig tar av – slik en del ennå tror – og den ene bitcoinen blir mangedoblet i verdi, til titusenvis, hundretusenvis av kroner? Da ville jeg jo bruke mine egne penger.

Lese mer?

UKE
59,-
Inkluderer også tilgang til arkiv og eAvis.
ABONNEMENT
Fra 35,-
per uke
Følg de viktige debattene og få en dypere innsikt i samfunnsaktuelle saker hver uke.
ARTIKKEL
20,-
Betal med Vipps/mCash/PayPal/Bitcoin.

Annonse