Annonse
10:54 - 13. januar 2017

Dalstrøkene utenfor

The South Wales Valleys ligger øverst på mange av de verste statistikkene i Europa. Utenfor EU skal de få det enda tøffere.

Vil flytte: Kathrine og Amy opplever at livet i The Valleys er blitt røffere de siste årene, begge ønsker å flytte når de er ferdige ved universitetet.
Annonse

«The Valleys»
 

Fotograf Linda Bournane Engelbreth var i The Valleys første gang sommeren 2014. Oppholdet gjorde henne interessert i hva som skjer med et industrisamfunn når industrien legges ned.

Siden den gang har hun besøkt The Valleys rundt ti ganger, siste gang i månedsskiftet oktober/november 2016, og dokumentert livene til menneskene hun er blitt kjent med.

Prosjektet er støttet av Fritt Ord.

Når du kommer til «The Valleys», er det første du legger merke til de gamle arbeiderboligene som ligger på rekke og rad i et overveldende naturskjønt landskap. Det er som å kjøre inn i en storby midt på bondelandet. En tredel av landets befolkning bor i dette dalområdet på sørspissen av Wales, som offisielt heter The South Wales Valleys. For bare noen tiår siden var dalene et stolt industriområde. I dag er regionen en av de fattigste i hele Europa. Den topper alle statistikkene: arbeidsledighet, overvekt, tenåringsgraviditeter, alkoholisme, selvmord og diabetes. 

The Valleys har vært et av EUs regionalpolitiske satsningsområder, og har status som «a less developed region». Det betyr at bruttonasjonalproduktet her er mindre enn 75 prosent per innbygger sammenlignet med EU-gjennomsnittet. Til tross for dette: 23. juni 2016 stemte hver eneste av dalene for å forlate EU.

Regionen opplevde kraftig befolkningsvekst under industrialiseringen av Storbritannia i andre halvdel av 1800-tallet da man begynte å utvinne områdets store kullforekomster. Det var i denne perioden de karakteristiske arbeiderboligene ble bygget. På et tidspunkt sto disse dalene i Wales for en tredel av verdens kulleksport.

Etter andre verdenskrig gikk det gradvis nedover for kullindustrien i The Valleys, men virkelig ille ble det først da Margaret Thatcher kom til makten i 1979. Hun ville ikke lenger at staten skulle drive industri og vedtok å stenge kullgruvene som hadde utgjort selve livsnerven i disse samfunnene. Gruvearbeiderne gikk til streik, men tapte. Arbeidsledigheten skjøt i været.

I dag er The Valleys en skygge av hva de tidligere var, men fattigdommen synes ikke ved første øyekast, det er ikke tiggere i gatene, og blide mennesker og og naturskjønne omgivelser kan først få en til å tro at dette er et helt vanlig middelklassesamfunn. Det er først når man begynner å prate med menneskene og ser på sosial- og helsestatistikkene, man forstår hvor dypt problemene stikker. Industrien er forsvunnet, og det er knapt jobber igjen. Mange pendler til Cardiff, mange har også flyttet for godt. Det er ofte de med høyest utdannelse som reiser, men blant dem som velger å bli, finner man et sterkt samhold - og ildsjeler som jobber for at dalene skal reise seg igjen.

På rett vei: Oidins bor i Aberdare Valley som er kjent for å være en av de hardeste dalene og vokse opp i. Han har en historie som heroinmisbruker, men har fått livet sitt på riktig vei igjen. Selv om han har en leilighet, bor han mesteparten av tiden hos moren sin, som han har et svært godt forhold til.

 

Selvmordsforsøk: Kathrine studerer og bor i kollektiv, men har hatt det vanskelig over en lengre periode. Den siste tiden er det blitt for mye, og dette bildet ble tatt dagen etter at prøvde hun å ta livet sitt. The Valleys er blant områdene i Storbritannia med høyest selvmordstall for tenåringer. Kathrine sier hun er glad hun ikke  lyktes med selvmordsforsøket, hun hadde ikke tenkt klart.

 

Gammelt industriområde: Kevin Morgan, professor i samfunnsgeografi ved universitetet i Cardiff, vokste opp i The Valleys, men er sterkt uenig med flertallet som stemte for brexit: - EU har øremerkede midler som går direkte til de fattige regionene, og dette er penger man nå vil miste, sier Morgan.
 

 

Unge kadetter: I Wales kan både gutter og jenter begynne på kadettskole allerede fra første klasse. Mye av treningen foregår ute hvor de blir lært opp i klassiske militærøvelser.

 

Langt mellom jobbene: Arbeidsledigheten i The Valleys er den høyeste i Wales og de fleste som jobber, pendler til Cardiff. Michael har prøvd å skaffe seg jobb siden han sluttet på skolen for to år siden, men har bare fått avslag. Han bor fortsatt hos foreldrene sine for å spare penger. Han trener hver dag og håper på en mulighet som fotomodell. (Et halvt år etter at bildet ble tatt fikk Michael endelig jobb som badevakt i en svømmehall.)
 

 

Drikkekultur: Majoriteten av pubene i The Valleys ble bygget under den industrielle revolusjon og er fortsatt i bruk. Drikkekulturen er sterkt knyttet til arven fra det gamle industrisamfunnet.

 

Kor: Studenter synger i Treorchy Gospel Hall.

 

Rus: Andrew har slitt med alkoholproblemer i mange år og det har kostet ham familie og jobb. Etter flere måneder i behandling, er han nettopp utskrevet fra «rehab», men har begynt å drikke igjen. 

 

Trening: Lokalene er slitne, men bokseklubben i Rhondda har aktive medlemmer.

 

På stønad: Abigale (15) og Richard (16) planlegger å få barn. De er begge på sosialstønad og har få ambisjoner for fremtiden, bortsett fra å skape en familie sammen. Abigail har hatt en svært tøff periode med sin egen familie og har flyttet inn og blitt en del av familien til Richard. 


 

 
Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse