Annonse
00:00 - 16. desember 2016

Stian Bromark: Våre snarrådige helter som flakker

Flyktningene seiler i kjølvannet av Odyssevs ferd, skriver Stian Bromark.

Annonse

Det er helt naturlig at Patrick Kingsley har kalt sin nye bok The New Odyssey. The Story of Europe’s Refugee Crisis (2016). Dagens migranter seiler i kjølvannet av Odyssevs ferd på kryss og tvers i Middelhavet for 3000 år siden. Kartet i bokens åpning viser de vanligste reisene flyktninger foretar fra Nord-Afrika eller Midtøsten til Europa — fra Tyrkia til Hellas eller fra Libya til Italia. Fremkomstmiddelet er det samme i dag som på Odyssevs tid – større eller mindre båtfartøy. Den avgjørende forskjellen er at Odyssevs forlot en krig for å dra hjem, flyktningene forlater krig eller konflikt for å dra vekk – riktignok i håp om å stifte et nytt hjem. Og en forskjell til: Odyssevs overlever sine skipsforlis.

 

Homers tids- og stedsangivelser i Odysseen er upresise. Vi vet at Odyssevs forlater Troja – i dagens provins Çanakkale i nordvest-Tyrkia – for å dra hjem til Ithaka, en gresk øy på vestsiden av det greske fastlandet, men at skipet kom ut av kurs ikke så langt hjemmefra. Hvor han deretter tilbringer de neste ti årene, det strides de lærde om. Den vanligste antagelsen er at han først havner hos lotusspiserne i dagens Tunisia, så innom Sicilia, Malta og muligens Korsika/Sardinia, før han kommer hjem til sin kone Penelope. Underveis har han hyggelige og mindre hyggelige stevnemøter med bøller og forførere – Kirke, Skylla og Kharybdis.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Nok en gang blir klassisistene karakterisert som konservative og reaksjonære
Journalisten kunne tatt buss fra Oslo til Göteborg klokken 9.
FFAC kan ha et oppriktig ønske om å hedre søstrenes kunstsamlermor.
Nevnte paragraf gir nemlig kun visse minoritetsgrupper, som Alis, et vern mot «dehumanisering» og andre «hatefulle ytringer».