Annonse
00:01 - 28. desember 2016

Tid, penger og søvnløshet

Det er blitt en enorm industri å få folk til å sovne om kvelden, og ikke minst vekke dem igjen om morgenen.

Søvnunderskudd: Mange av oss er tilsynelatende grunntrøtte nærmest uten å vite det. Foto: David McNew/Getty Images
Annonse

Hvor mye kaffe drikker du hver dag? Hva betyr det at kaffe, cola og energidrikker er fullstendig dominerende og nødvendige i så mange menneskers liv? Tenker vi egentlig på hva det vil si? Hvordan kan det ha seg at det å ta stimuli for holde seg våken gjennom dagen er akseptert som en kulturell og sosial normal?

Mange forskere mener at søvnunderskudd er normalen for store grupper i samfunnet. Og mange av oss er tilsynelatende grunntrøtte nærmest uten å vite det. Delvis fordi vi holder det gående på stimuli, delvis fordi vi ikke lenger kjenner til hva det vil si å være virkelig uthvilt. Dette kan nok synes som en overdrivelse, men mange søvnforskere beskriver vanskeligheten med å finne folk til referansegruppen når de skal studere avvikende søvnmønstre; altså mennesker som jevnlig får nok søvn.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Ideer

«Når man viderefører dette på akademisk nivå, er det ikke morsomt lenger. Da blir det farlig.»