Annonse
00:01 - 28. desember 2016

Tid, penger og søvnløshet

Det er blitt en enorm industri å få folk til å sovne om kvelden, og ikke minst vekke dem igjen om morgenen.

Søvnunderskudd: Mange av oss er tilsynelatende grunntrøtte nærmest uten å vite det. Foto: David McNew/Getty Images
Annonse

Hvor mye kaffe drikker du hver dag? Hva betyr det at kaffe, cola og energidrikker er fullstendig dominerende og nødvendige i så mange menneskers liv? Tenker vi egentlig på hva det vil si? Hvordan kan det ha seg at det å ta stimuli for holde seg våken gjennom dagen er akseptert som en kulturell og sosial normal?

Mange forskere mener at søvnunderskudd er normalen for store grupper i samfunnet. Og mange av oss er tilsynelatende grunntrøtte nærmest uten å vite det. Delvis fordi vi holder det gående på stimuli, delvis fordi vi ikke lenger kjenner til hva det vil si å være virkelig uthvilt. Dette kan nok synes som en overdrivelse, men mange søvnforskere beskriver vanskeligheten med å finne folk til referansegruppen når de skal studere avvikende søvnmønstre; altså mennesker som jevnlig får nok søvn.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.