08:58 - 23. desember 2016

Samtale i ulendt terreng

– Realpolitikk, sier Mikkel Dobloug. Han vil ha realpolitikk. Selv er han usannsynlig. Kvart tuareg og eier av Per Gynt-Gården på Vinstra. Han må være en av disse nye internasjonale nasjonalistene.

I dalsiden: Per Olsen Hågå (1732-1785) regnes som inspirasjonen til Ibsens Peer Gynt. Den historiske Per var en kløpper på ski, han sto nedover liene og gjorde et hopp så langt at han rakk å tenne pipa i svevet. Bikkja heter Troll, en weimaraner.

Flagget heises på Per Gynt-Gården i Gudbrandsdalen. Det kasakhstanske flagg. Mannen med flagglinen er Mikkel Dobloug, sist sett i offentligheten som bakmann under stiftelsen av partiet Alliansen. Nasjonalistisk, ble det kalt. Og høyreekstremt, og anti-muslimsk. Den første merkelappen står han ved, de to siste slett ikke.

– Lokalt i Oppland kjørte NRK en nyhetsintro der de fastslo at tidligere leder for Oppland Venstre, Mikkel Dobloug, har startet et islamkritisk, høyreekstremt parti. Jeg måtte ned og kjøre en ordentlig runde med dem, forteller Dobloug.

Han viser frem en skriftlig redegjørelse, på engelsk, fra NRK Hedmark og Oppland, hvor distriktsredaktøren uttrykker sine «deepest apologies for falsely publishing that Mr. Dobloug has started an anti Islamic party».

Annonse