Annonse
00:01 - 02. desember 2016

«Legitim varsling eller søt hevn?»

Etikeren svarer.

Annonse

Kjære etiker. Jeg bor i en tomannsbolig i en norsk by. Sameiet med to eiere har den egenskap at én part kan blokkere de fleste tiltak, enten de er gode eller dårlige for fellesskapet. Etter en rekke konflikter toppet det seg da sameiet hyret inn en entreprenør som la drenering rundt bygningen. Min nabo mente at arbeidet ble feil utført, med den følge at arbeidene stoppet opp. Samtidig gikk samme nabo i gang med å behandle grunnmuren, til tross for at entreprenøren og flere fagfolk advarte mot dette. Resultatet var at entreprenøren saksøkte naboen i sameiet og krevde erstatning for økonomisk tap som følge av heftelser i arbeidet. Under rettssaken ble det avslørt at naboen hadde innsendt et falskt bevisdokument som dekket over at behandlingen av muren var feil. Eieren tapte rettssaken og ble i tillegg straffedømt for dokumentfalsk. Eieren jobber i en ideell organisasjon. Er det riktig av meg å varsle organisasjonen om at de har en «utro tjener», eller vil en slik varsling etisk sett egentlig være en «søt hevn»? Jeg innrømmer at jeg kjenner på begge følelser.

Under tvil

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse