00:00 - 16. desember 2016

Jon Refsdal Moe på julebord

Historien og syltelabbene­ møtes på julebordet, ­skriver Jon Refsdal Moe.

Denne teksten er fra en tale jeg holdt på Kunsthøgskolens julebord 8. desember.

Da jeg studerte menyen før jeg skulle holde takk for maten-tale, kom det kontant fra min tilkommende: «Snakk for Guds skyld ikke om maten. Det er kjedelig. Folk husker stort sett hva de har spist.» Men hva skulle jeg snakke om, om ikke maten? Jeg valgte å gå til litteraturen for inspirasjon. Og tenkte i samme øyeblikk at jeg kunne uttrykke opplevelsen av å være nytilsatt mellomleder i staten. Valget falt på Dag Solstads Forsøk på å beskrive det ugjennomtrengelige. Ikke bare er tittelen slående. Romanen er sentral for Kunsthøgskolen, nettopp fordi den handler om Romsås.

Romsås var et visjonært prosjekt satt i scene av idealistiske byplanleggere på 1970-tallet. Her skulle byens løse eksistenser rykkes opp fra miserable vilkår i Vika og på Vaterland, og finne nye omgangsformer i vrimleområder og fellesverksteder. Etter ti år satt alle og så på amerikansk videovold mens parkanlegg og vrimleområder lå nedslitt utenfor. Om vi da skal tro Dag Solstad. Er det noen fra Romsås her ‘a? (Et enslig «yeah», etterfulgt av tre klapp.) Ryktet sier at det går bedre der oppe nå. Og det står jo ikke så galt til på Kunsthøgskolen heller. Vrimleområdet bugner av mennesker og omgangsformer på hvert eneste julebord.

Annonse