Annonse
00:00 - 16. desember 2016

Flate dager

Med debutboken Nulteliv har Espen Friberg og Fredrik Larsen begått årets morsomste norske tegneserie.

Illustrasjon fra boken
Annonse

Et halvt år etter utgivelsen av Anders Kvammens Ungdomsskolen lanserer No Comprendo Press nok en selvbiografisk inspirert debuttegneserie med fokus på grunnskolen, laget av norske menn i tredveårene. Hva gjelder innfallsvinkel og estetikk kunne imidlertid Espen Friberg og Fredrik Larsens Nulteliv knapt vært mer ulik Kvammens brageprisvinnende beretning. For der sistnevnte jobbet seg gjennom ungdomsskoleårene med hjertet utenpå skjorta, nærmer Friberg og Larsen seg barneskolen via et humoristisk formspråk som synes spesialdesignet for å holde patos og husker-du-isme på armlengdes avstand. Men bak et omslag basert på designen til Semic/Nordisk Forlags gamle Billy-pocketbøker skjuler også Nulteliv en ambisjon om å formidle opplevelsen – eller kanskje rettere sagt en rekonstruksjon av opplevelsen – av å vokse opp på Østlandet på 90-tallet.

 

Klassisk. Med fjerdeklassingene Geir, Ole og Alex som sentrale gjennomgangsfigurer presenterer boka en serie løst sammenhengende historier og vignetter fra en periode i livet der voksenlivets begreper og symboler gjør sitt inntog i barndommen, men hvor deres betydning ennå er et mysterium. Og i de unge hovedpersonenes fantasifulle tolkning av voksenverdenen, slik den tilbys dem via tv, dataspill og populærmusikk, har Friberg og Larsen funnet en materie som egner seg like godt for klassisk tegneseriehumor som for velartikulerte observasjoner om gråsonen mellom barndom og pubertet.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse