Annonse
00:00 - 16. desember 2016

Aslak Bonde om Telenor

Telenor er et spesielt statsselskap fordi det har skiftet rolle over tid. Den politiske styringen blir uklar, skriver Aslak Bonde.

Annonse

Staten eier 74 selskaper – helt eller delvis. I de aller fleste av dem er styringen som i private selskaper. Det er også vanskelig å finne noen systematiske forskjeller i styringsutfordringer mellom de statlige selskapene som opererer i internasjonale markeder på linje med private konkurrenter (som Statoil, DNB og Kongsberg Gruppen), og selskapene som er opprettet for å utføre spesifikke, statlige oppgaver (som Vinmonopolet, NRK og Avinor).

 

Telenor skiller seg ut. Der har det stadig vært maktkamper og tøffe konfrontasjoner – ledsaget av politisk støy. Blant annet ser det ut til å ha oppstått en kultur der Telenors mektige menn tillater seg å overprøve klare beskjeder fra sine overordnede. Det skjedde som kjent i høst, da konsernsjef Sigve Brekke satte sitt eget styre opp mot styreleder Gunn Wærsted, og det skjedde i 2012, da daværende styreleder Harald Norvik ikke fulgte opp klare beskjeder fra næringsminister Trond Giske. Norvik kontaktet i stedet en av Jens Stoltenbergs nærmeste medarbeidere, med et uttrykt ønske om at statsministeren skulle overprøve næringsministeren.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse