Annonse
00:00 - 16. desember 2016

Gudmund Hernes: 2016 - Annus horribilis

Verden blir farligere, skriver Gudmund Hernes.

Annonse

La meg bare innrømme: Dronning Elizabeth er ikke blant mine omgangsvenner. Derfor lurer jeg på hva hun sier nå. Samme dag som Obama ble valgt til USAs første svarte president, 4. november 2008, besøkte hun London School of Economics. Professorene fikk også bruse litt med sine fjær, og ga dronningen både fakta og kurver om den omseggripende globale finanskrisen. Aksjeverdiene hadde falt med en firedel, nedgangen var den verste siden 1930-årenes store depresjon. Så spurte hun: «Men hvorfor merket ingen det som var på gang? Hvorfor så ingen krisen komme?»

 

Ikke bare i London hadde man vært kjepphøye. Aluminiumsprisene hadde begynt å falle i juli. Den 18. august uttalte konsernsjefen i Hydro, Eivind Reiten, som fikk 27 bonusmillioner for sin strategiske teft: «Tegnene tyder på at verdensøkonomien ikke går inn i en alvorlig situasjon.» De neste måneder sank aluminiumsprisene til under en firedel, og Hydros egne aksjer til mindre enn en tredel.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse