Annonse
12:36 - 09. november 2016

Sten Inge Jørgensen: Trump og Europa

Trumps seier har betydning både for den globale etterkrigsorden og veivalgene for Norge, skriver Sten Inge Jørgensen.

Donald Trump takker sine tilhengere i New York. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images
Annonse

Uavhengig av hva man mener om USAs rolle i verden,  er det bred enighet om at supermakten har hatt en dominerende posisjon de siste sytti årene. Hovedforklaringen på dette er isolert sett hverken økonomisk, politisk eller militær styrke, men at disse formidable ressursene er blitt anvendt i global skala. USA har alltid hatt innenrikspolitisk kamp om hvorvidt de bør bli mer innadvendte – og i større grad la verden seile sin egen sjø. Nå skal de som virkelig mener «America first» når de sier det, rykke inn i maktens høyborg.

Overgangen kommer på det verst tenkelige tidspunkt. De to nest mektigste landene i verden, Kina og Russland, har allerede gått i autoritær retning i flere år. Det samme ser vi også i et viktig land som Tyrkia. EU sliter tungt mot nasjonalistiske og populistiske krefter for å gjenvinne samarbeidsånden, og kaoset rundt brexit bare fortsetter. Egentlig var det et lite under at en verden preget av så mye uro og konflikt kunne komme sammen om Parisavtalen for å bekjempe global oppvarming.

Forbehold må tas, vi vet ikke om den Trump vi så i valgkampen, blir gjenkjennelig i presidentstolen. Men hvis Trump gjør alvor av sin varslede utenrikspolitikk, er det ikke bare klimasaken som taper (han er jo mot Parisavtalen). Det er vanskelig å se hvordan det internasjonale samarbeidet som har preget vår etterkrigsorden, kan overleve overhodet. Hverken Kina eller Russland vil steppe inn – de er jo motstandere av den vestlig-ledede FN-ordenen, som har vært preget av et kosmopolitisk prosjekt i gravitasjon rundt menneskerettigheter og demokrati. Beijing og Moskva ønsker en verden fri for innblanding fra FN og internasjonale organer, hvor samarbeid begrenser seg til handelsfeltet.

ALLEREDE ABONNENT?
Begrenset sommertilbud
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse