Annonse
00:00 - 04. november 2016

«Hva er rettferdig fordeling?»

Etikeren svarer.

Annonse

«Urettferdig!» Lillesøster har ikke fått det samme som storesøster, og protesterer høylytt. Som mor tar jeg henne inn til meg: Rettferdighet er en vanskelig ting, bekrefter jeg. Ta bare dette med mat. Hvis en er mer sulten enn den andre, er det da rettferdig at de to skal spise like mye? Det har gått noen år, barna er blitt større og roper ikke så ofte «urettferdig!» Nå er det i stedet mamma, altså jeg, som hyler ut det samme ordet. Eller, det vil si, jeg tør ikke! Saken er slik: Jeg er selvstendig næringsdrivende. Nye avtaler underskrives gjerne over en middag. Møtene og maten, for ikke å glemme drikken, blir sjelden spandert, og regningen deles. Er vi fire rundt bordet, deles regningen i fire like store deler. Jeg har selvsagt valgt den billigste retten, hoppet over desserten, gått rett på kaffen og takket nei til vin. De andre har valgt forrett, hovedrett og dessert – og kanskje en avec. Regningen deles likevel i fire like store deler. Nå vil jeg rope: Urettferdig! Men gjør det ikke. Så hva er løsningen? Finnes det et svar her? Et svar som er, om ikke helt rettferdig, så i alle fall litt?

Marte Østmoe

 

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse