Påfyll

Gjør det selv

Ja vel, folkens, innrøm det: Pinnekjøttet okkuperer julaften, og svineribba er redusert til et slags duknakket recessivt gen. Hvorfor ikke gi alt og prekevere det selv. Altså: Løp og kjøp et villsauslakt på 11–13 kilo og en pose med grovsalt. Ta så de to pinnesidene (ribbene) og legg dem ned i en vid dunk, butt, plastkasse eller i hver sin store plastpose (de blå fra Ikea er brukbare, men kan lekke litt). Fyll på med grovsalt over og under, og gni inn litt både her og der. Snu ribbene et par ganger i døgnet, og la hele greia stå kjølig i en uke.

Etter dette ukelange saltbadet rister og skyller du av, trer en tråd gjennom og henger sidene opp til tørk på et egnet tørt og luftig sted. Etter seks-syv uker er alt klart. Jeg pleier å skjære ut pinnene oppå den tøffe trefjøla mi med den store, tøffe samekniven min, og hugger til slutt gjennom beingrinda med et par velrettede hammerslag på kniven. Vanner deretter ut til det kjennes passelig salt. Bit og smak. På selveste julaften damper jeg pinnene på rist i minst tre timer (inntil kjøttet truer med å falle av beina), mens fruen lager sin fantastiske superkremede kålrabistappe. Og det hele toppes av mandelpoteter og farligfet sjy fra bunnen av panna.

RaSan

Mer fra Påfyll