00:00 - 09. september 2016

«Hvilket etisk ansvar bør massemediene ha?»

Etikeren svarer.

Kjære etiker. Det pågår en debatt om medienes dekning av massedrap. Franske medier er tilbakeholdne med å trykke navn på og bilder av drapsmenn, og trykke uttalelser de har gitt. Grunnen, forsto jeg, er at massedrap kan være smittsomt. Drapsmenn inspirerer hverandre, og det  å få sin «aksjon» på topp i 24-timers nyhetssendinger er et sterkt motiv for ugjerningen. I et slikt perspektiv kan man oppfatte mediene nesten som medskyldige, og i siste instans alle vi som klikker på sakene. Samtidig er det umulig at mediene ikke skal dekke slike hendelser, og det er helt klart at vi alle vil vite mest mulig når katastrofer skjer. Hva tenker etikeren om etisk ansvar her, om massemedienes ansvar og vårt alles ansvar?

Hilsen undrende

 

Annonse