Annonse
00:00 - 30. september 2016

2500 sider soyasaus-historie

Lurer du på noe om soyasaus? Ikke etter å ha lest denne boken.

Produksjon: Her lages det soya saus i den japanske byen Iwasa. Foto: Chris Johns/National Geographic/Getty Images
Annonse

Av og til, eller ganske ofte, egentlig, fører søk på nettet deg til noe du ikke ante fantes. Slik var det da jeg nylig fant e-boken History of Soy Sauce (160 CE to 2012) av Akiko Aoyagi og William Shurtleff – en bok som ligner på få andre. Kort fortalt: Den påtar seg å liste alle referanser som har vært gjort til soyasaus opp gjennom historien i kokebøker og alskens magasiner.

Dette virker umulig. Men etter hvert som du leser, og ser at de referer til en kinesisk kokebok fra 1200-tallet, noe en japansk munk skrev i dagboken den 25. oktober 1568 og den første europeiske ordboken der ordet Xōyou er med, forstår du at de muligens kan være inne på noe. Hele 8554 referanser er med på over 2500 sider. Ikke for ingenting skriver forfatterne i forordet at denne e-boken skal du først og fremst søke i.

 

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse