Annonse
00:00 - 19. august 2016

Våg hval

Hvalen – kjøttet som trodde det var en fisk.

Supermat: Vågehvalen, som lever på en diett av krill og stimfisk, er et godt eksempel på at du ikke blir hva du spiser. Her en kaldrøkt variant fra puben Mannfallet i Lofoten. Foto: Katinka Hustad
Annonse

«Du må reise hjem og bli født på ny, for du har ennå ikke lært hvordan en hvalbiff lages.» I Herman Melvilles klassiker Moby-Dick bryter førstestyrmann Stubb ut i raseri når den stakkars kokken har overstekt en hvalbiff. Ifølge Stubb er den riktige tilberedningsmetoden såre enkel: ta hvalbiffen i den ene hånden, hold et glødende kullstykke i den andre hånden og før det så vidt bort til kjøttstykket. «Når det er gjort, kan du servere den – forstår du?»

Stemningen var hakket mindre intens i Morgenbladets redaksjon forleden, da to kolleger barket sammen i en heftig diskusjon om tilberedning av hvalkjøtt.

– Sous vide! ropte den yngre.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll