Annonse
00:00 - 26. august 2016

Torbjørn Røe Isaksen: En høyreradikal regjering?

Martin Kolberg snakker som om han levde i 1930, skriver Torbjørn Røe Isaken.

Illustrasjon: Ellen Lande Gossner
Annonse

Ville Arbeiderpartiet inngått et politisk forlik med et høyreradikalt parti? Er det i det hele tatt tenkelig for et sosialdemokratisk parti å kunne ha noe med et slikt parti å gjøre?

 

Riktignok har Ap en forhistorie. I 1935 inngikk arbeiderbevegelsen og bondebevegelsen, representert ved henholdsvis AP og Bondepartiet, en allianse. Det såkalte kriseforliket. Arbeiderpartiet allierte seg med datidens mest nasjonalsinnede, fremmedfiendtlige og antisemittiske parti for å sikre gjennomslag. Var det tilsvarende som lå bak for eksempel skatteforliket mellom Arbeiderpartiet og regjeringspartiene, inkludert det høyreradikale Fremskrittspartiet?

Annonse