20:00 - 01. september 2016

«Er jeg blitt mer overfladisk?»

Etikeren svarer.

Etter hvert som jeg er blitt voksen, er jeg merkelig nok blitt mer opptatt av eget og andres utseende og fremtreden. Som barn og ungdom var jeg nesten helt ubevisst om det ytre, og brukte ikke tid og penger på trening eller sminke. Vennene mine var likedan, vi var en broket forsamling ungdommer som brydde oss om helt andre ting enn hvordan vi så ut. Det er jeg glad for. Men etter hvert har jeg forandret fokus. Jeg vil at alt rundt meg skal se fint ut. Jeg blir utilpass hvis jeg må ha på meg klær som jeg synes er stygge. Og når jeg møter nye mennesker, vurderer jeg dem nøye utfra hvordan de ser ut. Er de kule? Jeg er fordomsfull. Og plutselig bruker jeg mye mer tid og energi på å ta meg godt ut enn jeg gjorde for tyve år siden. Er jeg kul? Jeg tror kanskje jeg deler dette trekket med andre i mitt segment: Vi er høyt utdannede, urbane voksne med familie og meningsfulle jobber. Likevel ser mange ut til å ha skiftet ut sitt nerdete ungdoms-jeg med muskler, tatoveringer og fjonge sykler. Dreiningen mot overflaten har selvsagt også bragt med seg en viss skam over at jeg, som ut fra alle tenkelige solemerker virkelig burde vite bedre, synes utseendet er viktigst. Jeg sier til meg selv at det er helt naturlig at jeg orienterer meg etter de signalene folk sender ut gjennom klær og væremåte. Det er hverken ønskelig eller mulig å stille fordomsfri overfor alt og alle. Likevel tenker jeg det ligger en etisk komponent her som burde tilsi at jeg skjerper meg, uten at jeg vet hvordan det skulle skje. Har du noen tanker?

Hilsen overfladisk kvinne på vei mot 40

 

Annonse