Aktuelt

Noen transsibirske triks

Jeg unner alle nysgjerrige en tur med den transsibirske jernbanen, gjerne den som bøyer av ned mot Mongolia ved eventyrbyen Ulan-Ude.

Det hele starter fra Jaroslavskij-stasjonen i Moskva og ender opp i Beijing (hvis du ikke vil til Vladivostok) mange døgn og tidssoner senere. Ta deg råd til softsleeper for fire (bridge) eller en dyrere tomannskupé (poker) på første klasse, så tett inntil spisevognen som mulig. Kle deg gjerne i dress, slips og sorte, spisse sko, og la det stå til med rugbrød, stekte egg, tunge supper, mystiske aspiker og så videre. Men hold deg langt unna klorert mineralvann. Kveldens høydepunkt er å kjøpe med seg litt kaviar fra vognen (presset sortgrønn eller fersk rennende) i løsvekt, sammen med litt løk og smør – og vips, så er nattens kortspill i kupeen reddet. Kniven har du med deg fra Norge, nøytral kjeks, brun vodka og drammeglass har du med deg fra Moskva.

Husk fem ting: 1) Ikke alle togene har dusj, så sats på våtservietter og håndsprit. 2) Du får varmt vann til te, men ta gjerne med pulverkaffe og rett-i-koppen også. 3) Det kan være lurt å vaske kupévinduet på utsiden, for eksempel i Krasnojarsk, slik at alt er klart og transparent for panoramaet rundt Bajkalsjøen neste dag. Lån bøtte og klut fra togvertinnen, selv om hun synes det er litt pinlig. 4) Når du endelig ankommer Irkutsk, er spiskammerset nesten tomt og matlysten så som så. Fortvil ikke – der blir det nye ferske forsyninger og en sann svir i spisevogna, i motlyset langs Iljinkas bredder opp mot Mongolia. 5) Til slutt: Unn deg et grundig toalettbesøk før grenseovergangene. De er ikke til å spøke med, og tar sin tid.

RaSan

Mer fra Aktuelt