Annonse
10:28 - 01. juli 2016

Med Fela som talisman

Etter Wizkids internasjonale gjennombrudd vender den nigerianske pop-eliten seg nå i minst to retninger: mot et globalt popmarked, og mot Fela Kutis klassiske afrobeat-impulser. Hva finner de der?​

Gudfaren: Ni år etter sin død er Fela Kuti igjen sentral på Nigerias musikkscene; denne gang som musikalsk inspirasjon for en ny generasjon nigerianske pophelter. Men Kutis politiske engasjement er ikke videreført. Her opptrer Kuti i Detroit i 1986. Foto: Leni Sinclair/Michael Ochs Archives/Getty Images
Annonse

Våren 2015 gjorde den nigerianske megastjernen Davido (ikke å forveksle med en viss norsk tryllekunstner fra Ski) en større investering. Han betalte den amerikanske rapperen Meek Mill to hundre tusen dollar for et åttetakters gjestevers til den nye singelen sin, «Fans Mi».

To hundre tusen dollar for et 25 sekunders vers er mye penger, men det kunne likevel vise seg verdt det. Målet var et gjennombrudd inn i det store amerikanske markedet, og Mill hadde gatetroverdighet og sto klar til å slippe sitt andre soloalbumsom, som snart skulle gå rett inn på Billboard-listens førsteplass. Som kjæresten til rapgudinne Nicki Minaj var han dessuten etter alt å dømme på vei opp i systemet. Davidos fremste rival, Wizkid, hadde bare klart å få tak i puslete Tyga til sitt crossover-forsøk, «Show Me The Money». Så Davido hadde grunn til å være fornøyd. Han så ikke katastrofen komme.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Vi er mange som ikke er «gudløse», enten vi er sosialdemokrater eller ikke.
Beskrivelser av smerte tar mye plass, og flere av dem er treffende.