Annonse
00:00 - 17. juni 2016

Ørjasæter: Integrering har funket. Hittil.

Andregenerasjons innvandrere­ gjør det bra i Norge. Kan suksessen­ fortsette, spør Elin Ørjasæter.

Annonse

Lakmustesten på integrering er ikke innvandrerne selv. Det er barna deres. Bare fire av ti voksne norskafrikanere var i jobb i 2015, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Det tåler vi kanskje, dersom barna deres blir sysselsatt på linje med de norske. Gjør de det? Det vet vi ikke.

Men vi vet hvordan det gikk med den første generasjonen innvandrerbarn, de med to utenlandsfødte foreldre som ble født i Norge eller kom hit før skolestart i fødselskullene til og med 1982. Det gikk kjempebra!

Fasiten foreligger i Are Skeie Hermansens (UiO) nylig publiserte artikkel «Moving Up or Falling Behind? Intergenerational Socioeconomic Transmission among Children of Immigrants in Norway» i European Sociological Review. Artikkelen er basert på registerdata, altså offentlige registre som i dette tilfellet omfatter alle som er bosatt i Norge.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse