00:01 - 08. april 2016

Sære tyskere

En sørtysk rødvin fra en ukjent drue pirret nysgjerrigheten mest under smaking før Vinmonopolets spesialslipp denne uken.

Hvitvin for seniorer: Peter Ayler Riesling Fass 6 «Senior» skal være bestefars favoritt, ifølge produsenten, men faller i smak hos yngre også. Foto: Ellen Lande Gossner

Champagne og tyske viner står på menyen under Polets nyeste spesialslipp, når altså sjeldne viner i små kvanta selges i kun syv av landets butikker. Som vanlig forsvinner de mest attraktive flaskene rett etter åpningstid torsdag, men for etternølerne er det alltid noe igjen til dagene derpå.

I champagneutvalget er det verdt å merke seg et stort utvalg av magnumflasker og et noe mindre utvalg av jeroboam-flasker, altså tre liter med edle, musserende dråper. Alle trelitersflaskene kommer fra produsenten Henriot, og en av dem heter Cuvée des Enchanteleurs fra årgang 1990. Den som har 5000 kroner å avse til en større anledning, kan like godt kjøpe denne flasken – den garanterer feststemning.

Men Polet har så godt utvalg av champagne hele året at vi ikke trenger å bunkre opp til fest på dette slippet. Vi konsentrerer oss derfor om de tyske vinene. De fleste av dem er av 2014-årgang, og de er som regel laget av hvitvinsdruen riesling. Med noen spennende unntak.

Annonse