Annonse
00:00 - 01. april 2016

Idrottsboken, reisebrev fra Addis Abeba og seksuell kreftsvulst

Morgenbladet 1. april 1946

Annonse

En svensk oppslagsbok
En ganske merkelig svensk oppslagsbok «Idrottsboken 1946» er utkommet. Den behandler faktisk alt om alle idretter, og den statistiske avdeling er også fortrinlig. Vi vil dog påpeke at under Europarekordene i fri-idrett står pussig nok ikke oppført de 2 eneste Norge har.

Addis Abeba 1946
Det er ingen lett sak å komme frem til Addis Abeba i dag. Men det gikk da på sett og vis. Jeg fulgte den store «riksvegen» som fører frem til byen. Tidligere het den «Via Mussolini», nå er den omdøpt til «Haile Selassies vei». Det første jeg gjorde etter ankomst var å oppsøke Brianski, den internasjonale eventyrer som var en av de få utlendinger som ikke forlot landet da katastrofen kom. Han har organisert en rekke vellykkede geriljaaksjoner mot italienerne, og nyter i dag etiopernes fulle tillit. Italienerne satte en pris på hans hode, men han ble ikke forrådt, hvilket er ganske bemerkelsesverdig i et land hvor forræderi så og si er en del av den nasjonale filosofi. Det er forresten mangel på en viktig ting i Etiopia: tobakk. Etioperne røker nesten ikke men bruker som stimulans noen tørkede blad av en annen plante som de tygger på hele dagen som om det skulle være tyggegummi. Myndighetenes forsøk på å innføre tobakk har ikke ført til resultater.

Ungdommen og ansvaret
Det er klart at det seksuelle må ha sin berettigede plass i menneskelivet, men det er vel ikke meningen at det som en kreftsvulst skal vokse og bre seg på de øvrige «vevs» bekostning.

Familienytt
Forlovelse: Frøken Inger-Margrethe Bertelsen og stud. real. Knut Gaarder, begge V. Aker.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse