Annonse
00:00 - 12. februar 2016

Spis i fred

Macbeth er kongen som ikke får matro. Og utenfor truer hungersnøden.

Festbrems: Den myrdede Banquo går igjen på Macbeths fest. Maleri: Banquos spøkelse av Théodore Chassériau (1855).
Annonse

Det kan være uklokt å invitere til middag en du først har tenkt til å ta livet av – vedkommende kan finne på å komme uansett. I hvert fall er det det som skjer når Macbeth, mannen er blitt Skottlands nye konge etter å ha drept den gamle kongen, insisterer på at vennen Banquo må komme på festen som markerer begivenheten:

«Her er vår heidersgjest. […] I kveld held vi eit høgtidsgilde, herre, eg ventar at du kjem.»

Tidligere i stykket har Banquo og Macbeth møtt tre hekser som spådde at Banquos etterkommere ville bli konger. Macbeth ser ham fra da av som en rival, og tre leiemordere tar livet av Banquo den samme kvelden han er blitt invitert til middag. Hvilket altså ikke forhindrer ham fra å komme.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse