Annonse
00:00 - 05. februar 2016

Luksus for de få

De beste Burgund-vinene stiger så mye i pris at de forbeholdes de spesielt interesserte.

Vinmakeren: Jean-Baptiste Bouzereau er syvende generasjons vinmaker i huset Michel Bouzereau i Meursault. Han eier 10,5 hektar, og her er han under vinhøsten i 2015. Foto: Maurizio Gjivovich/Domaine Michel Bouzereau 
Annonse

Noe av det kjedeligste som finnes i journalistikk og litteratur om vin, er ekspertens utlegning om smaken på viner jeg aldri vil komme i nærheten av. Altså viner som koster uhørt mye eller som er så gamle og sjeldne at bare produsenten selv har noen få flasker igjen i kjelleren. Feterte skribenter har rikelig tilgang til slike smakeopplevelser, og slipper å betale for dem. Vi andre må ta prisen i betraktning når vi vurderer kvaliteten på en vin.

Det er som med alt man kan bli lidenskapelig opptatt av – bil, for eksempel. En kvalitetsbevisst bilentusiast med sans for stil og eleganse kan ha begrenset interesse av et bilblad fullt av Ferrari- og Porsche-tester. I hvert fall hvis målet er å finne ut hvilken bil du selv skal kjøpe innenfor et normalbudsjett.

Det er derfor under betydelig tvil jeg oppsummerer smakingen foran Vinmonopolets spesialslipp av toppviner fra Burgund. Rundt 500 forskjellige viner ble lagt ut i slippet torsdag denne uken, og av dem er det kun åtte som så vidt koster mindre enn 300 kroner. De aller fleste er mye dyrere. Dermed koster vinene mer enn de fleste av oss kan og ønsker å bruke på en flaske livsnytelse av kort varighet.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse