Annonse
04:01 - 19. juni 2015

Hvit støy

Verdens kuleste kokebok er blitt 25 år. Men hvor kul er den i dag, spør Andreas Viestad.

Pasta med Gordon: Marco Pierre White (til høyre) sammen med sin mest kjente lærling, Gordon Ramsay. Her lager de pasta på restauranten Harveys i London i 1989. Foto: Christopher Pillitz/Getty Images
Annonse

Er det virkelig så lenge siden 1990? Det er tanken som vender tilbake gang etter gang når jeg leser 25-årsutgaven av Marco Pierre Whites klassiker White Heat. Boken er en av de mest innflytelsesrike kokebøkene de siste tiårene. I etterordet til nyutgivelsen skriver New York-kokken David Chang: «Det er den beste kokeboken som noensinne er skrevet, og den er så mye mer enn det også.»

Hvis du ikke har hørt om boken – eller Marco Pierre White – så er ikke det rart. Men i sin samtid var han en ruvende skikkelse. White var den yngste kjøkkensjefen – og den første i Storbritannia – til å oppnå tre stjerner i Michelin-guiden. Han ble omtalt som «den moderne matens gudfar», en vanskelig og intens fyr som kjørte sine medarbeidere hardt, og seg selv enda hardere. Forestill deg en ung, ekstra hissig, ekstra ufyselig utgave av Gordon Ramsay. (Ramsay var læregutt nettopp hos White.)

Annonse