Annonse
09:41 - 30. april 2015

Fakta: Erdogan

Foto: Getty Images
Annonse

Recep Tayyip Erdogan (født 1954) er president i Tyrkia. Han regnes som den første statslederen i landet som på alvor har utfordret Atatürks verdigrunnlag, ettersom han har bakgrunn i det islamske Rettferdighets- og utviklingspartiet (AKP). Han vant parlamentsvalgene både i 2002, 2007 og 2011 og partiet hans har i dag rent flertall i nasjonalforsamlingen.

Erdogan har opphevet forbudet mot at studenter bruker hijab ved høyskolene, og han prøver å bekjempe mange av de liberale trekkene ved det tyrkiske samfunnet (for eksempel er alkoholsalg underlagt færre restriksjoner enn Norge, og prostitusjon er legalt).

De senere årene har han vist stadig mindre respekt for menneskerettigheter og rettsstatsprinsipper. Selv om han fastholder at han har et mål om å bringe Tyrkia inn i EU, fører han daglig en politikk som bringer landet stadig lengre bort fra å kunne oppfylle medlemskaps­kriteriene.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.