Annonse
09:43 - 30. april 2015

Fakta: Atatürk

Annonse

Mustafa Kemal Atatürk (1881–1938) regnes som grunnlegger av den tyrkiske staten, i kjølvannet av det osmanske rikets sammenbrudd etter første verdenskrig. Han var landets president fra 1923 frem til sin død 15 år senere.

Hans store prosjekt var å modernisere landet og å knytte det nærmere Europa. En sekulær statsforfatning, obligatorisk og gratis skole for alle, samt like rettigheter for menn og kvinner ble innført – før mange andre europeiske land hadde det. Atatürk bestemte at det latinske alfabetet skulle erstatte det arabiske, og han forbød det «ueuropeiske» hodeplagget fez.

Atatürk var en autoritær hersker, som bygde en stat hvor militæret skulle sikre at ingen opposisjon kunne true kursen han hadde staket ut for landet. Militærets rolle er blitt amputert i de senere år, i pakt med landets forsøk på å tilfredsstille EUs krav til demokrati.  Men selv i dag kan man bli straffeforfulgt dersom man snakker nedsettende om Atatürks minne.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.