Annonse
00:00 - 24. desember 2015

Fra lomvi til lussekatter

Hele Norden i én kokebok.

Norden rundt: Magnus Nilsson anslår at han har tatt 8000 bilder under bokarbeidet. Her er rein på beite et sted i Nord-Norge i mai 2014. Foto fra boken: Magnus Nilsson
Annonse

En verdensvant amerikaner lander på Værnes og leier den feteste suv-en som kan oppdrives i Stor-Trondheim. Han har ikke ski med, men setter likevel kursen mot Järpen utenfor det svenske vinterportsstedet Åre. Han skal nemlig spise middag.

Det som får gastronomiske globetrottere til å valfarte til denne prikken på kartet, er Fäviken Magasinet, en restaurant med 24 sitteplasser og overnatting som drives av kokken Magnus Nilsson. Siste søndag i advent var det ledig bord på ni av datoene mellom jul og mai.

Nilsson har spesialisert seg på råvarer fra Trøndelag og Jämtland, og er kjent for å være en type som gjerne spenner på seg skiene og skyter en tiur mellom lunsj og middag. For et par år siden fikk han et oppdrag av det britiske kunst- og kokebokforlaget Phaidon: Lag en bok som oppsummerer nordisk mat. Det har han lykkes forbløffende godt med.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse