00:00 - 24. desember 2015

Fra lomvi til lussekatter

Hele Norden i én kokebok.

Norden rundt: Magnus Nilsson anslår at han har tatt 8000 bilder under bokarbeidet. Her er rein på beite et sted i Nord-Norge i mai 2014. Foto fra boken: Magnus Nilsson

En verdensvant amerikaner lander på Værnes og leier den feteste suv-en som kan oppdrives i Stor-Trondheim. Han har ikke ski med, men setter likevel kursen mot Järpen utenfor det svenske vinterportsstedet Åre. Han skal nemlig spise middag.

Det som får gastronomiske globetrottere til å valfarte til denne prikken på kartet, er Fäviken Magasinet, en restaurant med 24 sitteplasser og overnatting som drives av kokken Magnus Nilsson. Siste søndag i advent var det ledig bord på ni av datoene mellom jul og mai.

Nilsson har spesialisert seg på råvarer fra Trøndelag og Jämtland, og er kjent for å være en type som gjerne spenner på seg skiene og skyter en tiur mellom lunsj og middag. For et par år siden fikk han et oppdrag av det britiske kunst- og kokebokforlaget Phaidon: Lag en bok som oppsummerer nordisk mat. Det har han lykkes forbløffende godt med.

Annonse