00:00 - 24. desember 2015

Brochmann om Havboka

Julen for meg preges av mark og mudder, skriver Grete Brochmann.

Illustrasjon: Einar Lukerstuen

Vi har rundet vintersolverv og befinner oss midt i den årlige døsigheten av fett, sukker og alkohol. Marka kan ikke by på rosa sol over fristende skiløyper eller snø-knirking under føttene. Sopptur er trolig en mer adekvat utflukt ved dette årets slutt: Traktkantarell funnet i forrige uke.

Men mange kan se frem til å hente ny inspirasjon under juletreet. Jeg har selv nettopp lest Havboka, med undertittelen eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider. Morten Strøksnes har levert denne originale boken, som tar oss med langt bort fra julemørket og gavehaugene.

Det er rett og slett en uvanlig fin bok. En page-turner av en naturfagskildring om tilværelsen i dypet, en nord-norsk fortelling om livet på og ved havet, flettet inn i en personlig historie og en hyllest til spenningen ved å skulle fange seriøst stor fisk.

Annonse