Påfyll

Svett lammelår

Lam under taket.

Det var senvinter, skisporene i snøen strakte seg i svake svinger innover mot svenskegrensen – mot en av Den Norske Turistforenings minst besøkte hytter, Røysvatnhytta i Tysfjord, der Norge er så smalt at det knapt henger sammen. Turen tar 7–8 timer, men to huskyer med pulk sikret oss mer turkost og drikke enn vanlig. I den ene pulken lå det et lammelår, og da vi veltet oss inn i hytta, ble låret tatt ut og hengt under taket over ovnen sammen med svette og våte turklær. Her hang låret i ett døgn i en etter hvert svært så varm hytte. Dag to var det klart for festmåltid. Å holde rett varme i en kullfyrt ovn er ikke lett. Låret fikk 30–45 minutter i en umulig-å-vite-hvor-varm ovn. Med fløtegratinerte poteter og en god rødvinssaus var det klart for åpning av lammelåret. Og hvilken overraskende herlighet det ble. Sjeldent saftig, og så spekket med smak av gammel varme og røyk at vi ble sittende og gape selv når vi ikke puttet maten i munnen. Tenk at et lammelår glemt over en varm ovn sammen med svette turklær kunne være så godt.

Mer fra Påfyll