Annonse
00:00 - 27. november 2015

Lære for livet

Fra rakfisk til ramen, fra kanelis til kalvehjerne. Tom Victor Gausdal har laget noe temmelig nær en komplett kokebok.

Håndarbeid: Tom Victor Gausdal kverner litt potet. Foto fra boken: Ingvar Eriksson
Annonse

Kravet om at selskaper med statlige oppdrag må ha lærlinger, er trolig regjeringens mest udiskutabelt gode påfunn. Noen må faktisk lære å gjøre og lage ting. Det er grenser for hvor mange av oss som kan leve av å søkemotoroptimalisere hverandres boligannonser.

I restaurantfaget er det heldigvis mange som tar lærlingansvar helt uten statlig pisk. En av dem er Strand restaurant i Bærum, der Tom Victor Gausdal er sjef. Gausdal gikk selv i lære på ypperlige Statholdergaarden i Oslo, og nå har han laget det han kaller «en slags grunnbok i matlaging». Det er blitt en omfattende og inspirerende utgivelse.

Kokkelære er en ytterst ambisiøs tittel, i all sin nøkternhet. Gausdal går fra det helt grunnleggende – hendene skal vaskes i minst 30 sekunder hver gang, og du kan gjerne slipe kniven på den uglaserte kanten bakpå en asjett – til hvordan man setter sammen en trettenretters meny eller lager sprøtt røyeskinn.

Annonse