Annonse
00:01 - 13. november 2015

Brochmann: Aserbajdsjan i autoritær retning

Aserbajdsjan går i autoritær retning, skriver Grete Brochmann.

Nasjonalt: Flammetårnene i Baku fargelagt i flaggets farger 8. august i år. Foto: Christopher Lee / Getty Images.
Annonse

Jeg har vært et underlig og foruroligende sted – under radaren for det meste av det som foregår i norske medier: Aserbajdsjans hovedstad Baku. Før i historien en by forbundet med orientalisme og pirrende fremmedhet. Mål for elitens utferdstrang og eventyrlyst. Knut Hamsuns reisebeskrivelser fra området i boken I Æventyrland: oplevet og drømt i Kaukasien fra 1903 vitner om et samfunn allerede sterkt preget av oljeindustri. «En By af Boretaarne saalangt Øjet kan se.» Lukten av olje hang over byen og «Vognmændene» kjørte som «Djævler». «Verdens utriveligste og utroligste By.»

Dagens Baku skaper andre bekymringer og annet ubehag enn det Hamsun beretter om, selv om oljeindustrien stadig er bærebjelken i landets økonomi. Tilreisende blir møtt av en glattpolert og moderne hovedstad. Påkostede bygg, åpenbart inspirert av arkitektur i den arabiske Gulfen, troner mot himmelen, og gatene og parkene er ribbet for alt som kan minne om søppel og skrot. Ikke en flyktning å se. Ikke en tigger.

 

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.