00:01 - 13. november 2015

Brochmann: Aserbajdsjan i autoritær retning

Aserbajdsjan går i autoritær retning, skriver Grete Brochmann.

Nasjonalt: Flammetårnene i Baku fargelagt i flaggets farger 8. august i år. Foto: Christopher Lee / Getty Images.

Jeg har vært et underlig og foruroligende sted – under radaren for det meste av det som foregår i norske medier: Aserbajdsjans hovedstad Baku. Før i historien en by forbundet med orientalisme og pirrende fremmedhet. Mål for elitens utferdstrang og eventyrlyst. Knut Hamsuns reisebeskrivelser fra området i boken I Æventyrland: oplevet og drømt i Kaukasien fra 1903 vitner om et samfunn allerede sterkt preget av oljeindustri. «En By af Boretaarne saalangt Øjet kan se.» Lukten av olje hang over byen og «Vognmændene» kjørte som «Djævler». «Verdens utriveligste og utroligste By.»

Dagens Baku skaper andre bekymringer og annet ubehag enn det Hamsun beretter om, selv om oljeindustrien stadig er bærebjelken i landets økonomi. Tilreisende blir møtt av en glattpolert og moderne hovedstad. Påkostede bygg, åpenbart inspirert av arkitektur i den arabiske Gulfen, troner mot himmelen, og gatene og parkene er ribbet for alt som kan minne om søppel og skrot. Ikke en flyktning å se. Ikke en tigger.

 

Annonse