00:30 - 02. oktober 2015

Stolthet og fortom

Tormod Haugland er en sjarmerende forvalter av det komiske i samtidslitteraturen. Ja, han kunne faktisk tillatt seg å være enda mer plump og leken.

Ta-da! Knusktørr humor, ta-da!-aktige avsløringer og dunkelt spill med identiteter brukes flittig i Tormod Hauglands forfatterskap. Foto: Finn Ståle Felberg

Mens jeg leser Tormod Hauglands nye roman Mørk materie, vandrer tankene mine til en liten novelle forfatteren lot publisere for drøye ti år siden. Under den vidunderlig hauglandske tittelen «Plump fiksjon» forteller novellen om en mann som går på bygdepub forkledd som kvinne. I baren avslører «hun» at hun egentlig heter Konrad, er tidligere medeier av baren, og har levd i skjul som forfatter under navnet Tormod Haugland. På alle måter plumpt, dette, men også så sjarmerende og karakteristisk for Nordhordlands ordhittige skjemtegauk.

Knusktørr humor, ta-da!-aktige avsløringer, fortiden som mørk og seig materie, dunkelt spill med identiteter – dette er redskapene i verktøykassa til den mangeårige lederen ved Skrivekunstakademiet i Hordaland. Og vi ser dem i flittig bruk også i denne nye romanen, men når jeg altså tenker på den plumpe fiksjonen, er det fordi Mørk materie kødder litt mindre, holder mer igjen, er mer vanlig, så å si.

 

Annonse