Annonse
00:00 - 09. oktober 2015

«Skal jeg velge økologisk eller fair trade?»

Etikeren svarer.

Annonse

Kjære etikeren. Hver morgen brygger jeg en kanne kaffe. Kaffen er av en type som er både økologisk og fair trade. Den er god i smak og har en rimelig pris. Det er med andre ord en kaffe som smaker godt på alle måter. I forrige uke skulle jeg handle inn favorittkaffen da jeg oppdaget at produsenten har valgt å dele kaffen i to nye typer kaffe: en økologisk og en fair trade. Plutselig følte jeg meg stilt til veggs: kaffeen som er fair trade viser til at arbeiderne får en ok lønn og dermed også en bedre levestandard. Som forbruker i den vestlige verden bruker jeg min kjøpsrett på en måte som også ganger dem som er på andre siden. Det handler om menneskeverd. På den andre siden er jeg meget skeptisk til alle kjemikalier og genmanipulering som foregår i matindustrien. Det må jo være skadelig for både menneskekroppen og for naturen? For både min egen, mine barns og fremtidige generasjoners skyld ønsker jeg at mennesker skal bruke verden på en bærekraftig måte. Hvilken kaffe skal jeg velge? Og, som en kollega kommenterte, har disse merkene egentlig noen betydning, annet enn å tilfredstille min egen samvittighet?

Hilsen kaffedranker

 

Annonse