Annonse
00:45 - 02. oktober 2015

På papiret

Afghanistan var et av de siste stedene i verden hvor gatefotografer brukte primitive trebokser som kamera: Kamra-e-faoree. 

Grovkornet: Reklame på siden av et Kamra-e-faoree. Fotograf Muhammad Ishaq fra Jalalabad viser sitt eget arbeid (midten) sammen med bilder av en pakistansk skuespiller og Ahmad Shah Massoud, avdød militær leder for nord-alliansen.⇥Foto: Lukas Birk/Sean Foley
Annonse

Afghanistan var et av de siste stedene i verden hvor gatefotografer brukte primitive trebokser som kamera. Kamra-e-faoree fotograferte rett på papir, som et slags gigantisk polaroid­kamera. Det har nå banet vei for digitale studioer, men helt frem til 2012 kunne man se dem i gatene i Afghanistans byer. Bøker som Thomas Dworzaks Taliban og Larry Towells Afghanistan har tidligere vist noe av fenomenet, men samlingen i Afghan Box Camera tar det et skritt lengre. Kunstnerne Lukas Birk og Sean Foley har samlet bilder tatt med kameraet, samt tilleggsinformasjon, og setter det hele inn i både historisk og kulturell kontekst. Resultatet er ikke bare en samling fantastiske bilder, men et historisk dokument over et land hvor mye er forandret siden kameraet gjorde sitt inntog på 1950-tallet.

 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Akkurat nå er det opptil 50 prosent rabatt. Bli abonnent
Annonse