Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

Brochmann: Karikaturstriden ti år etter

Ti år etter karikaturstriden er det flere stemmer i norsk offentlighet, skriver Grete Brochmann.

Karikaturstriden, 2006: Palestinere i Gaza demonstrerer mot trykkingen av karikaturer av profeten Muhammed. Foto: Abid Katib/Getty Images
Annonse

«Liberalism is also a fighting creed», skrev filosofen Charles Taylor på begynnelsen av 1990-tallet. Liberale verdier må også kjempes for – kontinuerlig. Få hadde vel forestilt seg at dette i så høy grad også skulle gjelde i dagens Skandinavia.

Ti år etter at Muhammed-karikaturene ble offentliggjort i Jyllands-Posten, ser vi at karikaturtegningene oppsto i en politisk dødvinkel. I dag vet de fleste at det er risikofylt å fornærme religiøse følelser. Hvor står ytringsfriheten i norsk offentlighet etter denne særdeles turbulente perioden med drapstrusler, attentatforsøk, avslørte terrorplaner, Charlie Hebdo og ikke minst angrepet i København? Dramatiske og inngripende hendelser som har funnet sted i presumptivt liberale og trygge omgivelser.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.