Annonse
00:01 - 16. oktober 2015

Brochmann: Karikaturstriden ti år etter

Ti år etter karikaturstriden er det flere stemmer i norsk offentlighet, skriver Grete Brochmann.

Karikaturstriden, 2006: Palestinere i Gaza demonstrerer mot trykkingen av karikaturer av profeten Muhammed. Foto: Abid Katib/Getty Images
Annonse

«Liberalism is also a fighting creed», skrev filosofen Charles Taylor på begynnelsen av 1990-tallet. Liberale verdier må også kjempes for – kontinuerlig. Få hadde vel forestilt seg at dette i så høy grad også skulle gjelde i dagens Skandinavia.

Ti år etter at Muhammed-karikaturene ble offentliggjort i Jyllands-Posten, ser vi at karikaturtegningene oppsto i en politisk dødvinkel. I dag vet de fleste at det er risikofylt å fornærme religiøse følelser. Hvor står ytringsfriheten i norsk offentlighet etter denne særdeles turbulente perioden med drapstrusler, attentatforsøk, avslørte terrorplaner, Charlie Hebdo og ikke minst angrepet i København? Dramatiske og inngripende hendelser som har funnet sted i presumptivt liberale og trygge omgivelser.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Påfyll