Annonse
00:00 - 25. september 2015

Voksesmerter

Har man ikke kjent på ensomheten, har man ikke levd, mener Beate Grimsrud.

Veslevoksen: Forfatter Beate Grimsrud mener det er viktig å beholde barnet i seg, men ikke dra det for langt. – Vi slutter liksom aldri å være tenåringer, sier hun.
Annonse

Beate Grimsrud har alltid forsøkt å fange det ustabile menneskesinnet i bøkene sine. Høstens bok er intet unntak: Også her går hun tett innpå, nært, men Evighetsbarna skiller seg likevel fra tidligere utgivelser. Samtidig som forfatteren ser innover, løfter hun blikket. Hun går nærmest sosiologisk og samfunnsanalytisk til verks, risser opp en skisse av samtidens Sverige, før hun krøller den sammen og glatter den ut igjen.

– Å leve i frivillig eksil har bare vært positivt for meg, det har gitt meg et overblikk over begge land, sier Grimsrud.

Forfatteren, som flyttet til Stockholm for 31 år siden, skriver både på norsk og på svensk og er i det hele tatt en dikter nabolandene knives om å «eie»: Den kritikerroste romanen En dåre fri ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra begge land da den utkom i 2010.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse