Annonse
00:00 - 04. september 2015

Vel møtt, voldsomhet

Ny bok om Olav Duun viser at det fortsatt brenner i Namdalsdikterens verk.

Nytt lys: Boken henter frem flere underbelyste sider ved Olav Duuns verk. Foto: Nasjonalbiblioteket
Annonse

Hvem velger seg Olav Duun i dag? Han er neppe blant de mest leste forfatterne i norsk kanon, forbundet som han er med et tungt etisk alvor, og lange verk – hovedverket Juvikfolke teller seks bind – på et dialektnært nynorsk. Men litteraturforsker Grethe Fatima Syéds nye bok, Olav Duun. Kunsten, døden og kjærlighetens dikter utfordrer de gjengse forestillingene om forfatterskapet og viser at det fortsatt brenner i Namdalsdikterens verk. Den Duun Syéd vil formidle, er en voldsommere, mer motsetningsfull forfatter enn den vi kjenner fra tidligere. Hun viser frem et forfatterskap med få moralske pekefingre, en dikter som holder plikten høyt, men samtidig har godhug for allslags slaur.

 

Hos Duun kan mennesket stå i myra og ønske, men ikke klare, å være fast som et berg. Personene står i spill mellom destruktive og konstruktive krefter, de ris av menneskenaturens motsetninger. «Mennesket hos Duun er ynkelig lite og overskridende stort», skriver Syéd; gjennom godt forankrede nærlesninger tar hun for seg menneskesynet, fremstillingen av kjærlighet og selvmord, (natur)mystikken og kunstrefleksjonen i Duuns bøker.

ALLEREDE ABONNENT?
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse