Annonse
00:00 - 25. september 2015

Utfordrer norsk essayistikk

Norske forfattere skriver essays som aldri før. Men har de sperret seg inne i biblioteket og forlest seg på Montaigne?

Foto: Ellen Lande Gossner
Annonse

Det kan neppe påstås at den norske innkjøpsordningen står i et en-til-en-forhold til litteraturen som skrives: Flere år etter at ordningen for innkjøp av essays ble skrotet, kommer norske essayutgivelser stadig tett i tett. Bokhøsten var knapt i gang før en av de mest påventede bøkene på lenge, Henning Hagerups Metafysisk skrapjern, lå klar – og raskt ble Hagerup nominert til den europeiske essayprisen Jean Améry Prize.

Vinduet lanserer nå et nytt essaynummer – det forrige kom i 2009 – og arrangerer live-debatt om essayet. Også på Norsk-amerikansk litteraturfestival, som ble arrangert tidligere i september, var essayet et av de store temaene.

Men er kvaliteten på det som skrives like påfallende som mengden nye tekster?

Allerede abonnent?
Fra
189 kroner
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning.
Du får alt stoffet som er i papiravisen,
eksklusive nettsaker, eAvis
og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse