00:00 - 18. september 2015

Tysklands øyeblikk

Alle fryktet at det ville bli stygt i Europa den dagen flyktningdemningen brast. I stedet valgte kontintentes største land å ønske de nødstilte varmt velkommen. Hvorfor Tyskland?

Angela Merkel. Bildet er manipulert. Foto: Adam Stringe/Getty Images

Lange køer av mennesker står foran hvite telt som tilbyr alt fra måltider til helsetjenester. Syrere, afghanere og irakere sitter i gresset og spiser fra plasttallerkener mens barna leker under trærne. En semitrailer midt på plassen har påskriften «røntgen».

Hver dag kommer rundt tusen flyktninger til Tysklands hovedstad Berlin. De fleste ender opp på dette mottakssenteret i bydelen Moabit like nord for Tiergarten, for å registreres og få tildelt oppholdssted. De gode hjelperne i refleksvester kommer fra frivillige organisasjoner, kapasiteten til Berlins offentlige myndigheter er for lengst sprengt.

Kvartalet som disponeres av delstatsmyndighetene, er ikke lite, og bygningene omkranser et stort uteareale. Men nå begynner det å ligne mer og mer på et overfylt festivalområde. Berlin har heller ikke rukket å ordne med boliger nok, så innbyggerne i bydelen har tatt saken i egne hender. Hver kveld kommer folk innom og henter med seg så mange de har plass til i sin egen leilighet. Over 10 000 flyktninger er allerede innlosjert privat i hovedstaden, forteller senterets pressemedarbeider.

Annonse