Annonse
00:00 - 25. september 2015

Gode, gamle dager

Foto: Wikipedia
Annonse

Turistbyrået Visit Finland må klippe om en reklamefilm etter kritikk fra Sametinget. Finnenes urbefolkning er nemlig fremstilt noe gammeldags, for å si det diplomatisk. I filmen ser vi en rødhåret moderne viking-skjeggemann møte en (veldig) blond dame i snøfjellet. De to finner romansen i ensomheten, flytter inn i ei hytte, tar badstu og gjør mange andre finske ting, akkompagnert av pompøs musikk og engelsk fortellerstemme. Mens fotomodellene koser seg gjennom vår og vinter, klippes samene inn, frenetisk trommende og åndemanende, med falske samedrakter og skitne fjes (skokrem?). De danser som gale rundt bålet inne i en gamme. Er det ikke spennende med disse usiviliserte, mystiske menneskene? Akkurat som i gode, gamle dager, da vi ikke visste bedre. Bildet over er ikke fra filmen, men fra 1900.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

vi har nå latt en annen avdeling behandle klagen for å sikre at den ses på med nye øyne.