00:00 - 04. september 2015

På veien til Wonderland

I sin nye roman omskriver Inger Bråtveit en barnebokklassiker. Til glede for leserne og til gru for alle foreldre.

Mytologisk: Forlaget beskriver Inger Bråtveits Alice A4 som «ein meddiktande, mytologisk og ulogisk dialog» med Alice i Eventyrland. Foto: Pernille Marie Walvik

Opprinnelseshistorien til Alice’s Adventures in Wonderland går omtrent som følger: En sommerdag i 1862 tar den 30 år gamle Charles Dodgson med seg døtrene til et vennepar på en båttur på Themsen. De tre jentene – Lorna, Edith og Alice Liddell – ber ham please om å fortelle dem en historie, en historie full av nonsense, hvorpå Charles, fra tofta, så å si, dikter opp den fantastiske fortellingen om lille Alice som dykker ned i et kaninhull og inn i en verden av snakkende dyr og labile kongelige. Tre år senere, i 1865, utkommer fortellingen i bokform under pseudonymet Lewis Carroll.

Det er blitt spekulert mye i om Dodgons interesse for unge jenter var utelukkende estetisk, slik han selv hevdet, og innenfor viktoriatidens sosiale normer, eller om for eksempel alle fotografiene han tok av barn – deriblant Liddel-søstrene – vitner om at han hadde pedofile tilbøyeligheter. Grunnen til at Dodgson mistet kontakten med Liddel-familien ett år etter den fruktbare båtturen på Themsen, har det blitt hevdet av en biograf, var at han ønsket å gifte seg med 11 år gamle Alice.

Hvordan det enn må ha forholdt seg med Dodgons gifteplaner og følelsesliv, så har disse spekulasjonene fått feste i populærkulturen. Et bildesøk på Google av «alice in wonderland», gir deg langt mer enn den uskyldige Disney-versjonen.

Annonse