00:00 - 04. september 2015

Oslolosen

Mislykket forsøk på å skrive biografi som serieroman.

Foregangskvinne: Betzy Kjelsberg (i midten) sammen med flere andre kvinner foran et forretningslokale på Bragernes torv i Drammen i 1905. I 1885 var Kjelsberg med på å starte Norsk Kvinnesaksforening. 128 år senere ble oldebarnet Siv Jensen finansminister. ⇥Foto: Brett/Drammens Museum

Frid Ingulstad har i en årrekke vært Norges mestselgende forfatter, med omkring 200 titler bak seg, de fleste av typen historiske serieromaner. I høst lanserer hun det som, så vidt jeg har klart å se, er hennes første biografi, riktignok skrevet som roman, men like fullt en bok med sterkere forpliktelse til virkeligheten enn den historiske romanen.

Flere av bøkene hennes er lagt til Kristianias fabrikkarbeidermiljø, slik sett har Ingulstad hatt gode forutsetninger for å skrive en populærbiografi om Betzy Kjelsberg (1866–1950), kvinnesakskvinnen og sosialforkjemperen som ble Norges første kvinnelige fabrikkinspektør i 1910.

 

Annonse